Wanneer een SPARC inkoop traject is afgerond, zijn de (coalitie van) leverancier(s) samen met de opdrachtgever hun Mutual Agreement Paper overeen gekomen. Kortweg MAP. Vanaf het ondertekenen van de MAP vormt die MAP de routekaart voor de verdere samenwerking.
SPARC is een uitbreiding op de bekende Rapid Circular Contracting - RCC en Rapid Impact Contracting - RIC aanpak. Maar waar de RCC en RIC begeleiding stopt na het ondertekenen van de MAP, willen we met SPARC bewust de implementatie en exploitatie fase ook gericht faciliteren.
Aanleiding:
De afgelopen jaren is gebleken dat zowel de inschrijvers als de opdrachtgevers erg tevreden zijn, met wat er voortkomt uit de gunning, nadat een RCC of RIC workout (gezamenlijke uitwerking van de oplossingen) is afgerond.
Maar na een uitgebreide inventarisatie onder ervaringsdeskundigen van RCC en RIC, werd duidelijk dat er van de intentie om ook tijdens de exploitatieperiode te blijven innoveren, minder terecht komt dan men eigenlijk wel zou willen. Daardoor blijven er kansen liggen, om gedurende de looptijd van het contract, meer en meer impact te realiseren.
Wat hierin een rol speelt is dat de "oude gewoonten" weer de kop opsteken. Zodra de implementatie is afgerond, pakken de betrokken werknemers van de leverancier hun "gebruikelijke handschoenen" op. Zij doen heel professioneel wat ook bij andere klanten gebruikelijk is. Maar staan onvoldoende stil bij wat er vanuit de RCC of RIC opdracht van hen en hun organisatie wordt verwacht. Hierdoor verwateren de gemaakte afspraken om te blijven vernieuwen, zoals die in de MAP zijn vastgelegd.
Ook aan de zijde van de opdrachtgever spelen oude gewoonten een rol. Dat er in een MAP duidelijke To Do afspraken zijn gemaakt, over het elkaar aanspreken op efficiency en effectiviteit kansen en op het blijven aansluiten bij de actualiteit op gebied van innovaties, verdwijnt naar de achtergrond.