Wilt u werk maken van een wijkgerichte warmte aanpak?
Veel beleid ambtenaren, politici en lokale bestuurders zien we worstelen met het concreet maken van een programmatische aardgasvrije wijken aanpak. Er is weinig ervaring met het op een effectieve manier organiseren van bewoners participatie. Buurt initiatieven kunnen hun beste bedoelingen nog moeilijk kwijt in het gemeentehuis. En over de vraag welke positie een gemeente in wil nemen in het regisseren en beheren van hernieuwbare warmte voorzieningen zoals warmtenetten zijn nog geen besluiten genomen. Behalve de uitspraak vanuit de landelijke politiek dat (grote) warmtenetten in publieke handen dienen te komen.
Toch dringt de tijd. Elke dag dat er geen actie wordt ondernomen zakken veel bewoners dieper in het energiearmoede moeras. En het vertrouwen in de overheid zakt daarin mee.
Terwijl klimaatverandering vraagt om stevige interventies, o.a. in het voorkomen van CO2 uitstoot en het inspelen op wateroverlast en hittestress. Al dergelijke uitdagingen drukken zwaar op de schouders van lokale (en landelijke) overheden. Juist de samenhang der dingen maakt het voor hen complex op tot actie over te gaan.
Daarom hebben we vanuit TransitieSpijkers een aanpak ontwikkeld die op een integrale manier waarde creëert in dit veld vol ogenschijnlijke onzekerheden.
Gemeenten aan zet
Bewoners verwachten een daadkrachtige aanpak van overheden in het orkestreren van een wijkaanpak die hen helpt te verduurzamen en aardgasvrij te verwarmen.
Gemeenten dienen in hun Transitievisie Warmte aan te geven welke wijken, in welke volgorde, via welk aardasalternatief, worden aangepakt.